چین روز سه شنبه اعلام کرد که تحقیقات ضد دامپینگ را در مورد واردات کلزا از کانادا آغاز خواهد کرد. این اقدام اندکی پس از آن صورت گرفت که کانادا تعرفههای قابلتوجهی بر خودروهای الکتریکی چینی (EVs) وضع کرد که منجر به افزایش شدید قیمتهای آتی روغن کلزا در چین شد. هفته گذشته، کانادا به دنبال ایالات متحده و اتحادیه اروپا ، تعرفه 100 درصدی بر واردات خودروهای برقی چینی، همراه با تعرفه 25 درصدی بر فولاد و آلومینیوم از چین را اعلام کرد.
این امر باعث تشدید تنش های تجاری بین دو کشور شده و چین به شدت اقدامات کانادا را محکوم کرده است. سخنگوی وزارت بازرگانی چین با ابراز مخالفت شدید، این اقدامات را تبعیض آمیز و یکجانبه خواند. در پاسخ، چین قصد دارد نه تنها کلزا بلکه برخی از محصولات شیمیایی کانادا را نیز مورد بررسی قرار دهد. تأثیر بالقوه بر کشاورزی کانادا قابل توجه است، زیرا بیش از نیمی از تولید کلزای کانادا به چین صادر می شود. کلزا که با نام کلزا نیز شناخته می شود، در روغن پخت و پز و محصولات مختلف دیگر از جمله سوخت های تجدید پذیر استفاده می شود.
پس از اعلام این خبر، قیمت آتی کنجاله کلزای چین در بورس کالای ژنگژو 6 درصد افزایش یافت و به 2375 یوان (333.56 دلار) در هر تن رسید. با این حال، قرارداد ICE کانولا برای تحویل نوامبر در کانادا با محدودیت روزانه 45 دلار یا 7 درصد کاهش یافت و به 569.7 دلار در هر تن متریک رسید. وزارت بازرگانی چین به افزایش قابل توجه صادرات کلزای کانادا به چین اشاره کرد که در سال 2023 نسبت به مدت مشابه سال قبل 170 درصد افزایش یافت و به 3.47 میلیارد دلار رسید.
این وزارتخانه ادعا می کند که این افزایش صادرات، همراه با کاهش قیمت ها، منجر به زیان های قابل توجهی در صنعت داخلی کلزا در چین شده است. قیمت کنجاله داخلی کلزا در چین در سال جاری 22 درصد کاهش یافته است که با عرضه فراوان دانه های روغنی و افزایش تولید داخلی تشدید شده است. تحلیلگران پیشنهاد می کنند که در صورت تشدید اختلافات با کانادا، چین ممکن است برای تامین کانولای جایگزین به استرالیا و اوکراین مراجعه کند.
سفارت کانادا در پکن هنوز به آخرین اقدامات چین واکنشی نشان نداده است. در همین حال، دولت چین نشان داد که ممکن است به دنبال حل و فصل از طریق مکانیسم حل اختلاف سازمان تجارت جهانی باشد. چین قبلاً کانولای کانادا را در مناقشات تجاری هدف قرار داده است، به ویژه دو صادرکننده عمده کانولا کانادا را در سال 2019 به حالت تعلیق درآورده است. اگرچه این محدودیت ها سه سال بعد برداشته شد، وضعیت فعلی ممکن است چین را وادار کند که منابع دیگر، به ویژه استرالیا را که در آن تولید کلزا در حال حاضر قوی است، بررسی کند.