آلمان، قدرت اقتصادی اروپا، برای اولین بار از زمان شروع همه گیری کووید-19 در اقتصاد خود دچار انقباض شد. اداره آمار فدرال آلمان (Destatis) کاهش 0.3 درصدی در تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال 2023 نسبت به سال قبل را نشان داد. همانطور که روث برند، رئیس Destatis بیان کرد، این کاهش نشاندهنده یک مرحله چالش برانگیز برای کشور است که با بحرانهای متعدد مشخص شده است.
تورم اگرچه نشانههایی از کاهش را نشان میدهد، اما همچنان با قیمتهای بالا به اقتصاد فشار وارد میکند. عواملی مانند افزایش نرخ بهره و کاهش تقاضای داخلی و خارجی بیشتر به کاهش رشد اقتصادی کمک کرده است. سه ماهه پایانی سال 2023 شاهد کاهش 0.3 درصدی در تولید ناخالص داخلی بود، که با اندکی اجتناب از رکود، با دو فصل متوالی کاهش تولید ناخالص داخلی مشخص شد.
با توجه به موقعیت آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد از 20 اقتصاد منطقه، این وضعیت در آلمان بر منطقه یورو گستردهتر سایه افکنده است. نظرسنجی مجمع جهانی اقتصاد (WEF)، همزمان با نشست سالانه آن در داووس، سوئیس، منعکس کننده چشم انداز تیره ای است که اکثر اقتصاددانان پیش بینی می کنند. رشد ضعیف اروپا در سال 2024 و رکود اقتصادی بالقوه جهانی.
رکود در تولید ناخالص داخلی آلمان را می توان به مبارزات مختلف بخش خاص، به ویژه در حوزه تولیدی وسیع آن نسبت داد. چالش هایی مانند کاهش تقاضای چین، هزینه های بالای انرژی و افزایش نرخ بهره بر این بخش تأثیر منفی گذاشته است. علیرغم رشد در تولید خودرو و تولید تجهیزات حمل و نقل، صنایع شیمیایی و فلزی با کاهش قابل توجه تولید مواجه شدند.
انقباض تولید صنعتی و کاهش صادرات این مشکلات را بیشتر تشدید می کند. مخارج دولت و خانوارها نیز با کاهش مخارج دولت برای اولین بار در نزدیک به دو دهه گذشته، شاهد کاهش بودند. این کاهش در درجه اول به دلیل توقف طرحهای کووید-19 با بودجه دولتی است.
با تشدید چالش های اقتصادی، آلمان به دلیل اعتصاب ملی راه آهن در مورد حقوق و ساعات کار، همراه با اعتراض کشاورزان به کاهش یارانه سوخت، با اختلالاتی مواجه شد. این رویدادها آغازی دشوار برای اقتصاد آلمان در سال 2024 است. اقتصاددانان از جمله اندرو کنینگهام از Capital Economics، ادامه شرایط رکود را با پیش بینی تولید ناخالص داخلی صفر پیش بینی می کنند. رشد برای سال 2024.